Tema återvinna

Varje år slänger svensken 457 kg sopor. Det är per person. Australiensaren är ännu värre och slänger 690 kg sopor varje år. Det är de soporna som sopbilen hämtar och som inte hamnar i återvinningen, utan istället hamnar i stora hål i marken.

Jag är ingen hippie som låter håret växa över hela kroppen och som tror på fri kärlek och flower power. Men jag är trött på konsumeringssamhället. Vi köper, köper, köper och köper. När vi har tröttnat på något så skickar vi det i bästa fall till second hand butiker eller välgörenhet, i värsta fall åker det i soporna. När lusten faller in så köper vi något nytt. För visst ska vi ha det nyaste och finaste, inte nöja oss med något begagnat som trots allt fyller samma funktion?

Så då skövlar vi några träd till för att bygga den där spjälsängen eller byggställningen. Eller köper en ny docka som barnen leker med en dag eller två, och som sen sitter så fint på bokhyllan i deras rum. Hur mycket naturresurser som gick åt för att göra den där dockan i form av vatten, olja och vad det nu kan vara, det rättfärdigar vi med att i alla fall (förhoppningsvis) inte slänga dockan, utan ge bort den eller sälja den online.

Men tänk om vi skulle strunta i det där med att det som är vårt måste vara det nyaste och finaste, och börja lite längre ner i kurvan istället? Tänk om vi helt enkelt skulle bege oss direkt till second hand butiken för att köpa de där leksakerna som barnen i alla fall tröttnar på förbaskat snabbt. Inte bryr sig ungarna om de är skavda i kanten! Och sen när vi tröttnat på det köpet så gör vi som vanligt, låter någon annan återvinna det! Det måste finnas så mycket saker i den här världen idag, 2012, att vi säkert har tillräckligt med prylar, särskilt leksaker, för att det skulle kunna gå runt rätt många år, även om de inte skiner. Varför reproducerar vi detta behov och denna inställning hos nästa generation att det nyaste och dyraste är bäst?

Det behöver så klart inte gå till överdrift. Vi ska känna oss bekväma och glada, och visst kan vi (och bör) köpa kläder som vi trivs i. Men om alla gör något, så blir många bäckar små till en stor å. Och igen, särskilt leksaker och barnprylar. Det är något märkligt fenomen för barnen själva, alltså de som är den slutliga kunden, de struntar ju fullkomligt i pris och skick så länge det fungerar.

I alla fall, så påmindes jag av ämnet när jag nyss var ute i trädgården. Vi har nämligen ett tema i vår trädgård, att så mycket som möjligt ska skapas av återvunnet material. Helst sånt vi hittar. Vi blir som Pippis sakletare. Och då blir jag glad över alla naturresurser som jag lyckats bespara. Som bilden nedan, istället för att köpa en gunga så förvandlades ett gammalt bildäck. Och den gungan har använts flitigt.

image

Istället för att köpa en klätterställning, frågade Jono sin pappas granne om han kunde få hans bambu som han huggt ner. Och det fick han, så bambupinnarna blev en klätterställning i trädet.

image

När vi fick våra första kycklingar så byggde vi det här huset. Det är byggt av packpallar som de stora butikerna slängt ut och bits and pieces som vi hittat här och där. Vi insåg så klart snabbt att huset var för litet för våra två hönor som fick flytta till större område i trädgården och detta huset är nu hus till Rosie Rabbit. Rosie är med hönorna dagtid men sover här på natten.

image

Det är mycket med packpallar i vår trädgård! Trädgårdsbädden ni ser närmast, jordgubbslandet, har Jono byggt av packpalllar. Nästa trädgårdbädd byggde jono (om) förra helgen. Den förra var också gjord av packpallar, men den nya är gjort av korrugerad plåt (heter det så??) som grannen hade över. Och ja, alla kanter är fixade så de inte är vassa. I den bädden har jag för övrigt planterat spenat, sallad och broccoli nu. Och mellan plåtbädden och utemöblerna kan man ana vår fisktank. Den är byggd av av – you guessed it – packpallar och en utslängd vask!

image

Som sagt, det handlar inte om att ha en trädgård som ser ut som en tipp. Jag gillar mina utemöbler som jag köpte NYA (förvisso av återvunnet material) och kycklingarnas nya hus köptes också NYTT. Jag antar att vi försöker hitta en balans som vi trivs i själva. Jono kan bli lite väl exalterad över alla projekt och släpa hem all möjlig skit som han hittar.

Dags att gå i duschen. Joho, den här hippien tänker på hygienen också =)

Advertisements

Leave a comment

Filed under Om allt och inget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s