Artist in Residence

Ikväll har jag och Charlie varit tillbaka till förskolan mellan kl. 18-20. Charlies skola har ett program, “artist in residence” där en konstnär och tillika lärare tillbringar några veckor på varje förskola inom organisationen. “Vår” artist in residence är Jill. Hon kom för första gången till Charlies skola strax efter att Charlie började för drygt 2 1/2 år sedan. Då var hon med i skolan i 6 veckor och sedan dess kommer hon tillbaka med jämna mellanrum och gör dagar lite då och då. Hon pratar om vikten av konst och att uttrycka sig och vara kreativa. Det är mycket målande och skapande. Hon jobbar både med barnen och med lärarna, som sen i sin tur forstätter jobba med barnen på samma sätt när hon inte är där.

Charlies skola är fantastisk på alla möjliga sätt. Personalen är verkligen guld, inte bara för att barnen får vara kreativa utan av alla tänkbara anledningar. Men för att fokusera på kreativitet för tillfället så bygger barnen mycket och tecknar och målar mycket med alla tänkbara material. De använder händer, fötter, penslar och naturobjekt att måla med som stenar, kvistar o.s.v. De målar på alla möjliga saker; papper, kartong, plankor, stenar och listan fortsätter. En gång om året har skolan sen konstutställning där barnens konst ställs ut en kväll och föräldrarna får komma dit och köpa barnens konst. Pengarna används så klart till att köpa mer material till skolan. Den konstkvällen brukar vara jättetrevlig, ofta på vintern när det är mörkt och mysigt.

Så ikväll var Jill där och gjorde en “hands on workshop” med lärare och de föräldrar och elever som ville komma. Det var kl. 18, vilket är efter skoltid, och jag och Charlie var där. Först hade Jill en genomgång om vikten av att vara kreativ och alla fördelar det för med sig. Det var lite preaching to the choir, alla som var där var redan enormt positivt inställda till konst och kreativitet. Men jag förstår var Jill kommer ifrån för hon möter många, både utbildare och föräldrar, som har svårt för det och känner att de inte alls är kreativa, att de inte kan och att de för guds skull inte får bli skitiga. Ett par intressanta saker kommenterade Jill som jag inte tänkt på, t.ex. vikten av att man som förälder eller lärare faktiskt sitter ner och målar/skapar själv samtidigt som barnen. Alltså inte att man hjälper med deras, utan att man jobbar med något eget. Det sänder så klart signaler till barnen att det vi gör här är värdefullt, det är inte bara något du ska göra för att du är barn utan något vi alla bör göra, på samma sätt som att läsa. När vi läser för barnen är vi själva aktiva också, och att vi försöker med samma princip i skapandet. Charlies skola uppmuntrar barnen att bli smutsiga! Inte bokstavligt, men det är verkligen ingen hysteri kring att man inte får leka i gegga eller få färg på kläderna. Ibland häller de t.o.m. vatten i sandlådan för att barnen ska får vara kreativa där!

Tillbaka till kvällen…så efter att Jill haft sin genomgång om alla fördelar med kreativitet fick vi alla köra igång att måla. Föräldrar och barn gjorde en tavla tillsammans och lärarna gjorde en vars en. Direktiven var att välja något i rummet och arbeta med det. Vad som helst, en blomma, en skål o.s.v. Börja där och sen jobba vidare, bygga på tills allt var klart. Min och Charlies tavla finns att skåda här;

charlie

Charlie skrev sitt namn när hon stod på andra sidan bordet. Utan att någon föreslagit det för henne har hon försökt skriva sitt namn upp och ner för att det ändå ska läsas rätt, och det fina resultatet ser ni där! Charlie har bestämt alla motiv och målat allt utom den lilla elefanten och det är lite landskap över det. Längst ner är djur, hjärtan och blommor. Uppe till höger är dagen och solen och till vänster är natten och månen.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Om allt och inget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s