Midsommarnatten

För framtida referenser (så jag ska komma ihåg det) bör jag också dokumentera följande historia…Häromkvällen satt nämligen jag och Charlie och pratade om magiska väsen. Då frågade hon mig vad det är som händer på midsommarnatten, ‘du vet mamma, det som händer om man inte somnar’. Jag visste inte vad hon pratade om och det var inte förrän senare på kvällen som minnet kom tillbaka. Förra året var vi i Sverige på midsommar. Charlie var rätt uppspelt, vi hade flygt in från Dublin dagen innan, och jag vill minnas att hon inte kom till ro på kvällen. Därför berättade jag en saga för henne. Syftet med sagan (som ni snart kommer se handlade om att man MÅSTE somna på midsommarnatten), var så klart att få Challe att slockna snabbt så jag kunde fortsätta kvällen med resten av gänget. Men sagan måste ha gjort intryck på henne eftersom hon frågat efter den drygt ett år senare. Och kommer hon ihåg den nu, så kommer hon kanske ihåg den när hon är vuxen eller vill bli påmind om den. Så vad jag kan minnas, så gick den ungefär så här:

Midsommarnatten är en magisk natt. Solen är uppe nästan hela natten, och det är bara mörkt några få timmar. Det är den natten som alla magiska väsen kommer in i vår värld. Mitt i natten, när alla sover, kommer älvorna upp på ängarna (självklart kom de upp på just den ängen som var där vi campade…) för att ha fest. De dansar runt midsommarstången som står tyst och har fest i gläntan. Och om det är någon som inte sover, och som råkar se dem där, så får de komma och vara med på festen. Då kan man dansa med älvorna hela natten till Näckens musik, som sitter på sin sten i vattnet. Men när natten är slut, så försvinner man med älvorna in i deras magiska värld och får stanna där för alltid….

Något åt det hållet var det! Men eftersom jag inte kunde komma på berättelsen just när hon frågade om den så berättade jag om troll istället. Jag började med att berätta om bortbytingar, och berättade att det finns en jättebra historia, en av mina favoriter, om en bortbyting (Bortbytingen av Selma Lagerlöf). Hon ville höra den. Jag har den inte hemma men visste (eftersom jag använt den i undervisning tidigare) att hela berättelsen fanns på internet i originalform. Så jag hämtade plattan och plockade fram den. Trots att den är rätt lång och det inte finns några bilder, så satt hon tyst och lyssnade hängivet på hela berättelsen i 45 minuter. Hon är väldigt glad vid magiska väsen, min tjej! Här i Australien är det främst fairies (aka Tingeling-varianter) som är favoriten (och en dag ska jag skriva ner berättelserna om “Henny och Violetta” så hon kan komma ihåg den när hon är stor, våra två hus-fairies som bor i taket och som åker på äventyr mest varje natt). Men Sverige har fått något slags magiskt skimmer över sig för henne. Landet Sverige, där det finns älvor som dansar, Näcken i bäcken och troll…

Godnatt

Advertisements

Leave a comment

Filed under Om allt och inget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s